A Steep Challenge

This Golden Valley, MM home is a walk-out, but after looking at the back yard you have to wonder “a walk-out to where?” Step out the sliding glass door onto a small concrete walk/patio under the deck, walk a few feet across grass and you are standing at the edge of a ravine. With a large screen TV and family room just inside, it makes sense to extend the entertainment space to the outside – but where?

All materials had to be carried or carted to the work site.

Limited space can be a challenge for a number of reasons. In this case, all materials had to be hand-carried to/from the back yard because access was steep and narrow.

Before & After

Before: Access to this back yard was limited by a steep ravine.

After: The new back yard looks bigger with more space for entertaining. The wall provides extra seating for larger parties.

A challenging installation

Concrete removal and patio basing with the debris hauled out would have been easier with a machine but our crews met the challenge and won.

Our dedicated crew hauled debris away by hand in Golden Valley, MN

Plant beds with grasses, shrubs, perennials, and annuals not only provide a more intimate outdoor living space but mark the edge of the ravine. A small space with a great view.

Stone patio and fireplace in Golden Valley, MN backyard landscape

Natural stone patio with a fire circle, seat wall, and natural plantings.

Like What You're Seeing?

Meet with a Landscape Designer or Architect

Your perfect outdoor living space begins with a simple conversation. Let’s talk about your landscaping project!


Schedule a Meeting

Keep Browsing

Related Projects


Award-Winning Small Yard

Minneapolis backyard landscaping includes a dining area, water feature, sunning patio, night lighting, and edible garden without feeling cramped.

Janet & Paul's Award Winner

Recognized for excellence in design and construction. A steep hill became a casual Northwoods living space.

Tranquil Outdoor Refuge

These Edina homeowners wanted a place to greet neighbors in the front yard, places to entertain in the back, and a spa they could use year-round.